Förstå och se amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll har över 100 miljoner tittar i USA när det kommer till de stora finalerna. Utanför USA är sporten mindre populär men det finns fortfarande några miljoner till som gillar att titta på fotbollsvarianten. 

Reglerna

Spelet bygger på rugby där tacklingar är essentiella. Men det är också en mental sport där du försöker överlista, syna och förvirra dina motståndare att ta fel beslut och därmed tappa bollen. Målet är att göra ett field goal där spelaren tar med bollen över motståndarens mållinje. Man kan också ta poäng genom att sparka bollen över ribban mellan de två stolparna bakom varje mållinje. Det är en explosivt sport där motståndaren vill föra bollen framåt, närmare motståndarens mållinje. Det anfallande laget har fyra försök på sig att driva det andra laget tio yards framåt. Klarar man det får man fyra nya försök på tio yards till. Lyckades de inte blir det omvända roller och anfallaren bli försvarare. Varje lag har upp till 55 spelare men det är bara 11 på planen.

Se det live

Du får inte alls samma känsla för sporten när du ser den på teve. Det bästa är att se det live, att sitta på läktaren och se hur starka de är på planen och hur snabbt det kan svänga i poängställningen. Du behöver inte ens betala de många tusenlapparna som krävs för ett flyg till USA. Det går att se NFL i London också, där har sporten fått lite fler fans än hemma i Sverige. En match går fort, den är uppdelad i två halvlekar med två quarters på 12 minuter, alltså 4 gånger 12 minuter. Dock sker det ett flertal pauser mellan tacklingar och mål så en match tar längre tid än själva speltiden. Det blir också en chans att åka på en minisemester!

Comments Off on Förstå och se amerikansk fotboll

Filed under Fotboll, Spel, Tips

Comments are closed.