Stimulerande strategispel

Om man vill gnugga sina geniknölar samtidigt som man fajtas med sina vänner på ett civiliserat sätt, så är strategispelen ett utmärkt alternativ. Nöje och hjärngympa i ett packet.

Ett strategispel utgår från spelarnas förmåga att tänka ut olika lösningar och strategier för att överlista sin motspelare och slutligen vinna spelet. Till skillnad från tur spelen påverkar man själv sina chanser att kamma hem segern.

Många av våra brädspel räknas till kategorin strategispel. Men det finns även strategispel där man använder sig av kort eller tärning och ibland består spelen av en kombination av kort bräda och tärning. Schack och dam tillhör några av våra allra äldsta strategispel.

Schack spelas av två deltagare som sitter på var sin sida av ett spelbräde som är indelat i svarta och vita rutor. Vardera spelare har sin uppsättning spelpjäser som får flyttas efter speciella regler beroende av vilken typ av pjäs som det handlar om. Pjäsen som representerar spelets kung har huvudrollen. Om man lyckas att slå ut motståndarens kung så har man vunnit spelet. Men för att detta ska kunna äga rum så behöver man genomföra en rad väl genomtänkta drag med spelets övriga pjäser. Det finns stora mästerskapsturneringar i schack där de skickligaste schackspelarna från olika länder möts för att spela mot varandra. Schack går även att spela online eller genom spelprogram där man får spela mot simulerade världsmästare.

Risk är ett annat strategispel där man med hjälp av ett visst mått tur kämpar för att ta över världen. Risk kan spelas av 2-6 spelare och är ett spännande sällskapsspel som kräver en del tankemöda.

Det finns en hel uppsjö av strategispel som kan spelas online. Starcraft och Civilisation hör till denna kategori och är mycket omtyckta av många spelare.

 

Comments Off on Stimulerande strategispel

Filed under Spel